Rollen verpleegkundige

Tijdens het werken als verpleegkundige komen verschillende rollen en aspecten naar voren. De rol van zorgverlener is de belangrijkste rol die naar voren komt. Dit betekent dat de verpleegkundige de zorg vormgeeft. De zorgvrager en diens zorgvraag staan hierbij centraal. Een verpleegkundige werkt volgens protocollen en standaarden opgesteld door de het ziekenhuis, de thuiszorg oftewel de instelling waar hij of zij werkzaam is. Het werken als verpleegkundige vraagt om een helicopterview, dat wil zeggen dat problemen in de zorgverlening tijdig worden gesignaleerd en dat hierop actie wordt ondernomen.

De tweede rol van verpleegkundige is regisseur van de zorg rondom een patiënt. Dit betekent dat verpleegkundige taken worden afgestemd op de zorgbehoeften van de patiënt. Er worden doelen gesteld die in een bepaalde tijd behaald dienen te worden. Hieronder vallen bijvoorbeeld mobiliseren van de patiënt of aanpak van verpleegproblemen zoals decubitus. De verpleegkundige stuurt teamleden en ondergeschikten aan en is op die manier een belangrijke spil in het verpleegproces.


De derde rol van een verpleegkundige omvat die van ontwerper. Dat wil zeggen dat men een actieve bijdrage verwacht aan het ontwerpen van beleid en richtlijnen. Hieronder valt bijvoorbeeld het meedenken over zaken die verbeterd kunnen worden.


De vierde rol van een verpleegkundige is een coachende rol aannemen naar collega’s en stagiaires. Dit doet een verpleegkundige door het geven en ontvangen van feedback, aansturen van collega’s.

Tot slot is een verpleegkundige een professionele beroepsbeoefenaar. Dit houdt in dat verpleegkundigen op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen, door vaktijdschriften/literatuur te lezen, om eigen kennis te verbreden en verdiepen. Lid worden van een beroepsgroep van verpleegkundigen valt hier ook onder.