Proces student tot beginnend beroepsoefenaar
Als student verpleegkundige ga je in het eerste jaar van de opleiding drie maanden fulltime naar school toe. Na deze periode begin je met stage lopen in het ziekenhuis. Dit houdt in dat je één week fulltime naar school toe gaat en de tweede week heb je drie lesdagen en twee stagedagen. Deze periode waarin je stage loopt wordt ook wel de oriëntatie basisfase genoemd. Na deze periode ga je de basisfase in. Deze fase duurt een half jaar waarin je meer tijd door brengt in het ziekenhuis. Je gaat één week vijf dagen in het ziekenhuis werken en de tweede week ga je drie dagen in het ziekenhuis werken en twee dagen naar school. Vanaf deze fase zal dit de komende opleiding zo blijven.
Tijdens de stagedagen kun je goed oriënteren wat het werk van een verpleegkundige in houdt. Je krijgt een werkbegeleider en een praktijkopleider toegewezen waaraan je vragen kunt stellen. Elke stage dag loop je met een gediplomeerd verpleegkundige mee, zodat je veel kunt zien en vragen kunt stellen. Tevens kun je de verpleegkundige waarmee je mee loopt helpen met het verzorgen van de zorgvrager. Denk hierbij aan het wassen of aankleden van een zorgvrager. Als de verpleegkundige heeft gezien dat jij deze handelingen goed kunt uitvoeren, mag je deze handelingen zelfstandig gaan uitvoeren.
Er zijn verschillende fases, namelijk:
- Oriëntatie basisfase (schooljaar 1) -Basisfase (schooljaar 1)
- Kernfase 1 (schooljaar 2)
- Kernfase 2 (schooljaar 2 en 3)
- Kernfase 3 (schooljaar 3)
- Kernfase 4 (schooljaar 4)
- Afstudeerfase (schooljaar 4)
Tijdens elke fase maak je praktijkleeropdrachten. Deze opdrachten voer je in de praktijk tijdens de stagedagen uit en laat je controleren door je werkbegeleider en je praktijkopleider.
In de handleiding competentiekaart leerjaar 1 t/m leerjaar 4 van de ZAL, kun je een competentiekaart vinden. Hierin staan verschillende competenties die je moet behalen. In deze competentiekaart staan de 5 rollen van een verpleegkundige.
De rol van een gediplomeerd verpleegkundige
De rol van een gediplomeerd verpleegkundige is het uitvoeren van verpleegkundige taken. Hieronder valt de basiszorg, zoals persoonlijke en lichamelijke verzorging, maar ook wondverzorging, verpleegtechnische handelingen, rapporteren en observeren. Het begeleiden van een zorgvrager en het helpen van de zelfredzaamheid horen ook bij het takenpakket van een verpleegkundige.
Het generieke jaar
Het generieke jaar wordt ook wel de beroepsvoorbereidende periode genoemd. In deze fase leer je zowel op school als in het ziekenhuis de algemene beroepsvaardigheden die je in alle zorgsituaties en voor verschillende groepen zorgvragers nodig hebt. Hierbij kun je denken aan beroepsvaardigheden met betrekking tot het wassen van een zorgvrager, bedden opmaken en het rapporteren. Het generieke jaar is de oriëntatie basisfase, het eerste half jaar van de opleiding.
De verschillen en overeenkomsten tussen de 4 opleidingen verpleegkundige, verzorgende, doktersassistent en medewerker maatschappelijke zorg.
De opleiding voor verpleegkundige MBO, niveau 4 duurt 3,5 jaar. Deze opleiding kun je zowel in BOL als BBL variant volgen. Als verpleegkundige kun je aan de slag in het ziekenhuis, de thuiszorg, een psychiatrisch centrum, met mensen die een lichamelijke beperking hebben, een verpleeghuis, in de verslavingszorg of in een verzorgingshuis. Je verleent zorg aan verschillende zorgvragers van alle leeftijden.
De opleiding voor verzorgende niveau 3, kun je zowel in BOL als BBL variant volgen en duurt 3 jaar. Met de functie van een verzorgende kun je aan de slag in de thuiszorg, in een verzorgingshuis, in een verpleeghuis of werken met mensen met een verstandelijk of lichamelijke beperking. Je verleent zorg en ondersteuning aan de zorgvragers en helpt hen bij het huishouden.
De opleiding voor doktersassistente (MBO) niveau 4, duurt 3 jaar en kun je alleen volgen als een BOL opleiding. Dit houdt in dat je fulltime naar school toe gaat. Als doktersassistent ondersteun je de behandelaar. Tevens ben je het aanspreekpunt voor de zorgvragers zowel telefonisch als aan de balie in de praktijk. De taak van een doktersassistent is de patiënt zonnodig gerust stellen, je plant het spreekuur in, schrijft herhaalrecepten uit, assisteert bij een onderzoek of behandeling, voert eenvoudige onderzoeken uit, injecteert, stipt wratten aan en voert EHBO handelingen uit.
De opleiding voor medewerker maatschappelijke zorg duurt 3 jaar en is te volgen op niveau 3. Deze opleiding kun je zowel als BOL en BBL variant volgen. Met deze opleiding kun je gaan werken als begeleider of groepsleider, maar ook als sociaal pedagogisch werker. Je begeleidt cliënten van alle leeftijden met en zonder beperkingen in hun dagelijkse gang van zaken. Je begeleidt ze bij creatieve, spel en persoonsgebonden activiteiten. Je probeert mensen zo goed mogelijk zelfstandig te laten functioneren.