Beroepsverenigingen

Beroepsverenigingen zijn verenigingen van personen met het hetzelfde beroep of personen die werkzaam zijn in dezelfde bedrijfstak. Het doel van een beroepsvereniging is het gezamenlijk opkomen voor hun eigen belangen en de belangen van haar leden.  Vaak wordt er kennis en ervaringen uitgewisseld.

Je kan een beroepsvereniging een beetje vergelijken met wat vroeger een gilde was. In de tijd van de Romeinen ontstond eigenlijk al de voorloper van de Nederlandse gilden. Deze “gilde” werd collegia genoemd. Het waren ook groepen waarbij de mensen zich vrijwillig konden aansluiten als men dat beroep uitoefende.

Een gilde was een organisatie van beroepsbeoefenaren of een vereniging van mensen die hetzelfde beroep uitoefenen. Dit ontstond in de tijd van steden en staten ongeveer in de 14e eeuw. Gildes hebben bestaan tot ongeveer de 18e eeuw. Je werd lid van een gilde na een leerproces; van leerling bij een meester, via gezel en het afleggen van een meesterproef naar het meesterschap. Alleen jongens mochten in de leer bij een meester. In een gilde werd kennis en ervaring uitgewisseld en werden nieuwe gildeleden opgeleid. Vroeger had een gilde het alleenrecht om een vak uit te oefenen. In die tijd had je bijvoorbeeld de Chirurgijnsgilde die bestond uit medische behandelaars die zich vooral bezig hielden met bloed en uit universitair opgeleide artsen.

 

De anatomische les van Dhr. Nicoleas Tulp (door Rembrandt)

Na de gilden ontstonden langzaam maar zeker de eerste vakbonden. In Nederland was de eerste vakbond opgericht in 1837 met de naam: “Door Eendragt t’ Zaam Verbonden. Het was nog niet echt een vakbond. 

In 1893 werd de Nederlandse Bond voor Ziekenverpleging opgericht. De doelen van deze bond waren samenwerken van geneeskundigen bij de opleiding en examens van verpleegkundigen, vorming van een band tussen ziekenhuisbesturen en verpleegsters, het houden van jaarlijkse bijeenkomsten en het registreren van gediplomeerde verpleegkundigen met naam en adres. De opinie heerste dat er niet enkel sprake moest zijn van een opleiding, maar van een echt beroep. In 1979 werd de eerste opleidingsschool geopend in Voorburg.

Beroepsvereniging de V&VN

De V&VN is een voorbeeld van een beroepsvereniging. De afkorting staat voor Verpleegkundigen en Verzorgenden. De V&VN is ontstaan op 1 augustus 2006 na een fusie met AVVV en een aantal kleinere organisaties. De AVVV staat voor de Algemene Vereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden. Later dat jaar was er nog een fusie met een aantal beroepsverenigingen.

Lid worden

Je kan lid worden van het V&VN voor 69 euro per jaar. Je kan je dan ook in laten schrijven in het Kwaliteitsregister V&V. Voor het aanvullende lidmaatschap van een specialistische afdeling of platform betaal je een aanvullend bedrag.  Ook als student kan je lid worden en dan betaal je 27 euro per jaar. Je kan je dan alleen niet in laten schrijven in het kwaliteitsregister V&V. Als je al gepensioneerd bent, kun je ook op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en betaal je 27 euro per jaar. Daarnaast kan je ook lid worden via een zorginstelling. Dit heeft als voordeel dat je minder contributie betaald.

Belang voor verpleegkundigen en patiënten

Het V&VN vind dat kennis en vaardigheden ontwikkeld moeten worden, wetenschappelijk en praktijkgericht onderzoek gestimuleerd moet worden voor een betere kwaliteit van zorg en zorgen voor meer samenhang tussen de beroepen en opleidingen. Daarnaast vindt de V&VN dat er ontmoetingen georganiseerd moeten worden om kennis en ervaringen uit te wisselen, afspraken gemaakt moeten worden over hoe je elkaar aanspreekt op de kwaliteit van het werken en een aanspreekpunt en woordvoerder vormen voor de beroepsgroep. Met alle leden wordt er gezorgd dat het beroep goed kan worden uitgeoefend en dat het beroep met plezier en trotsheid wordt uitgevoerd. Verder zorgt deze vereniging er bijvoorbeeld voor dat er voldoende collega’s zijn die opgeleid zijn, de positie van Verpleegkundigen en Verzorgenden versterkt wordt en dat men gehoord wordt bij belangrijke beslissingen. Als je lid bent van de vereniging zorgt het er ook voor dat er onderhandeld wordt over goede arbeidsvoorwaarden, gelegenheid tot deskundigheid en het door laten klinken van jouw stem bij de directie of de regering. Tot slot kan je als lid ook nog leuke kortingen krijgen.